Anna Olson

Grillowane jabłka z fenkułem


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski

Grillowane jabłka z fenkułem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Winegret żurawinowy:

1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny

1/3 szklanki cukru

¼ szklanki drobno posiekanej cebuli

1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu

1 łyżeczka musztardy diżońskiej

5 łyżek oleju roślinnego

sól i pieprz



Reszta składników:

2 jabłka kortland (lub macintosh)

½ główki kopru włoskiego (fenkułu)

2 łyżki oleju roślinnego

sałata radicchio



Przygotowanie:

Przygotuj winegret żurawinowy: uduś na małym ogniu żurawinę z cukrem, cebulą i rozmarynem w ½ szklanki wody, aż owoce żurawiny popękają (ok. 20 min). Zdejmij z ognia i ostudź do temperatury otoczenia. Wymieszaj z musztardą, a następnie powoli dolej olej. Dopraw do smaku.

Rozgrzej grill na dużym ogniu. Usuń z jabłek gniazda nasienne, pokrój na plastry o grubości około 0,5 cm (nie obieraj). Pokrój fenkuł na podobnej grubości plastry, nie usuwając głąba. Posmaruj plastry jabłek i fenkuła olejem za pomocą pędzla. Grilluj plastry jabłka i fenkułu, aż lekko się przypieką z obu stron, lecz pozostaną chrupkie (w sumie ok. 4 min).

Rozłóż liście sałaty na półmisku, a na nich plastry jabłek i fenkułu. Nałóż łyżką winegret żurawinowy i od razu podawaj.



© Anna Olson



powrót

Podobne przepisy

Sajgonki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Pieczone szparagi, marchewki i młode ziemniaki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.31)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Placuszki z bursztynem i kwiatami akacji
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Przekąski do aperitifu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Orzechy włoskie smażone na głębokim tłuszczu z ziarnem sezamowym
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.