Tomasz Jakubiak

Grillowane filetowane udo z kurczaka na szpinaku z sosem ziołowo-orzechowym


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 5988

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

4 szt. ud z kurczaka

sól, pieprz

Sos:

garść orzechów włoskich

1 młoda cebula

łyżka masła

świeży estragon

100 ml białego wina „verde”

pieprz

Szpinak:

2-3 garście świeżego szpinaku

młoda cebula

3 ząbki czosnek

oliwa

1 łyżeczka masła

wino „verde”

Przygotowanie:

Za pomocą ostrego noża wyfiletuj udo z kości. Rób to ostrożnie bo nóż łatwo się obsuwa. Gotowe mięso natrzyj solą i pieprzem, odstaw do lodówki. Na patelni przesmaż na maśle cebulkę i orzechy, dodaj estragon i wino. Gdy się zagotuje, zmiksuj i przetrzyj przez sito.
Rozgrzej patelnię grillową i smaż na niej udo obracając dwa razy aż wypływające osocze się całkowicie zetnie. W tym czasie na patelni rozgrzej masło z oliwą, przesmaż czosnek, cebulę i szpinak. Po chwili smażenia podlej winem. Podawaj udo na szpinaku polane sosem.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak pieczony po włosku
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Filety z kurczaka w ziołowej kruszonce
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Risotto ze strączkowych kiełków z grasicą
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jagnięcina kleftiko
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Wieprzowina hung shao
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.