Ainsley Harriot

Grillowane figi z miodem, jogurtem i migdałami


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Grillowane figi z miodem, jogurtem i migdałami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

spore

dojrzałe figi (po 1 na osobę)

kilka łyżek miodu

opakowanie gęstego jogurtu

najlepiej greckiego lub domowego (patrz osobny przepis)

można też jogurt wymieszać z gęstą śmietaną

kilka łyżek migdałów

 

 

Przygotowanie:


Na kwadratach z grubej folii aluminiowej ułożyć po jednej fidze. Ściąć czubek figi i naciąć owoc na krzyż na głębokość kilku centymetrów, rozchylić w miejscu nacięcia. Polać łyżeczką miodu, zawinąć brzegi folii i układać figowe pakuneczki na średnio rozgrzanym grillu. Piec około 15 minut. W tym czasie pokroić migdały i podprażyć na suchej patelni. Rozwinąć brzegi folii, polać figi jogurtem i posypać prażonymi migdałami.

powrót

Podobne przepisy

(odc.019) ananas z kolendrą
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Ptysie cynamonowe z lodami cynamonowymi i ciepłym sosem czekoladowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zimny mus kawa z mlekiem w filiżance
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Feta grillowana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Tiramisu
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.