James  Martin

Grillowane banany z rozmarynem, sosem toffi i szybkimi lodami


Przepis z programu James Martin i jego ogród (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Grillowane banany z rozmarynem, sosem toffi i szybkimi lodami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Banany:

4 duże banany

4 gałązki rozmarynu



Sos toffi:

150 g masła

150 g ciemnego cukru trzcinowego

2 łyżki ciemnego syropu z melasy (black treacle)

2 łyżki syropu z melasy (golden syrup)

200 ml śmietany kremówki



Lody:

4 banany

¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego

3 - 4 łyżki cukru, do smaku

150 ml maślanki





Przygotowanie:

Banany na lody obierz, pokrój na kawałki i zamroź. Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Ugrilluj banany. Końcówkę każdego natnij nożem i wbij tam gałązkę rozmarynu. Połóż banany na grillu i piecz po 3-4 minuty z każdej strony, aż skóra ściemnieje i zacznie pękać. Przygotuj sos. Postaw rondel na średnim ogniu, roztop w nim masło i dodaj pozostałe składniki. Doprowadź do wrzenia. Przygotuj lody. Wrzuć zamrożone banany do malaksera i zmiksuj na gładko. Dodaj ekstrakt waniliowy, cukier i połowę maślanki i miksuj przez chwilę. Ciągle miksując powoli wlej resztę maślanki. Miksuj, aż masa będzie gładka i kremowa. Wyjmij rozmaryn z bananów, rozetnij skórkę, ale nie obieraj jej. Przełóż na talerz, polej szczodrze sosem i nałóż na wierzch łyżkę lodów. Podawaj od razu.



Przepis opracowany na podstawie programu \"James Martin i jego ogród\".

powrót

Podobne przepisy

Gruszki w verjuice
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pomarańcze z kandyzowaną skórką w karmelu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Trufle
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Maślankowa panna cotta z jeżynami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Fuzja smaków
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Migdały rocher
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.