Jamie  Oliver

Grillowana żabnica z potrawką z fasolki szparagowej


Przepis z programu Jamie w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Grillowana żabnica z potrawką z fasolki szparagowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600 g fasolki szparagowej

z poobcinanymi końcówkami

oliwa

stugramowa puszeczka dobrej jakości anchois w oleju

5 ząbków czosnku

1 suszony strączek chili

pokruszony

700 g pomidorowej passaty (rzadki przecier pomidorowy) lub dwie puszki po 400 g pomidorów

rozgniecionych na kawałki

2 gałązki świeżego rozmarynu

sól morska i świeżo mielony pieprz

4 grube kawałki żabnicy po 200 g każdy

bez skóry

pęczek natki pietruszki

1 cytryna

oliwa extra virgin

mały pęczek zielonej albo purpurowej bazylii

 

 

Przygotowanie:


Używając obieraczki do warzyw, zestrugajcie cienkie paski fasolki, najpierw z jednej, potem z drugiej strony strączka, tak, by okroić z obu stron zwłókniałą środkową część. Następnie pokrójcie paski fasolki na skośne centymetrowej szerokości kawałki. Potrawkę z fasolki możecie przygotować wcześniej lub przyrządzić ją tuż przed smażeniem ryby. W sporym rondlu rozgrzejcie dwie łyżki oliwy i olej z anchois. Posiekajcie 4 ząbki czosnku i podsmażcie je razem z anchois i rozgniecioną papryczką chili, aż czosnek zmięknie, a anchois rozpłyną się na masę. Dołóżcie rozgniecione pomidory lub passatę, włóżcie fasolkę i gałązki rozmarynu. Przyprawcie solą i pieprzem i doprowadźcie do wrzenia. Przykryjcie rondel pokrywką i duście wszystko na małym ogniu przez 12 do 15 minut. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możecie dolać trochę wody. Połóżcie kawałki ryby na desce i rozetnijcie je poziomo w połowie grubości, nie dochodząc do końca, tak, aby można je było rozłożyć jak książkę. W ten sposób kawałki będą miały równą grubość z każdej strony. Ponacinajcie rybę z wierzchu i odłóżcie na bok.

powrót

Podobne przepisy

Zupa fińska z łososiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Ryba pieczona w pergaminie
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne
Pstrąg smażony
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.