Ruth  Rogers

Grillowana polenta z sosem pomidorowym


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Grillowana polenta z sosem pomidorowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Ugotuj polentę tak, jak w przepisie na POLENTĘ Z PRAWDZIWKAMI







Sos pomidorowy:

oliwa

2 cebule, pokrojone na cienkie plasterki

2 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki

1 kg pomidorów bez skórki z puszki

sól, świeżo mielony czarny pieprz



Sos serowy:

masło

garść majeranku

100 g mascarpone

200 g gorgonzoli



Przygotowanie:

Podsmaż cebulę i czosnek na dużej ilości oliwy, aż zmiękną i się zeszklą. Dodaj pomidory, przesmaż na większym ogniu, dopraw, zmniejsz ogień i duś pod niepełnym przykryciem przez półtorej godziny.

Ukrój porcję polenty i upiecz na rozgrzanym grillu z obu stron. Przygotuj sos serowy. Rozgrzej masło w rondlu, dodaj majeranek, mascarpone i gorgonzolę. Dopraw szczyptą pieprzu i wymieszaj. Podawaj polentę z grilla z dwoma sosami na gorąco.



© Rose Gray i Ruth Rogers



powrót

Podobne przepisy

Grissini
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Fantazyjny camembert
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rożki z pietruszką - Monika Błotnicka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Jajka po piemoncku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Studencki kubek
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania wegańskie
Dwukrotnie pieczony suflet z sera
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.