Marieta  Marecka

Grillowana polenta z parmezanem i ragout z polędwiczek


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Grillowana polenta z parmezanem i ragout z polędwiczek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Polenta:

150 g kaszki kukurydzianej

ok. 500 ml wody lub bulionu warzywnego

3 czubate łyżki startego parmezanu

sól

pieprz

oliwa do smażenia

Ragout:

1 polędwiczka wieprzowa

300 g kurek

2 szalotki

1 ząbek czosnku

½ szklanki białego wina

½ szklanki kremówki

2 łyżki soku z cytryny

nać pietruszki

mąka

masło

oliwa

sól

pieprz

1-2 gałązki rozmarynu

rukiew wodna do podania

Przygotowanie:

Zagotowujemy wodę lub bulion i stopniowo wsypujemy kaszkę kukurydzianą , ciągle mieszając. Podgrzewamy całość ok 5-7 minut i mieszamy. Gotujemy, aż kaszka wchłonie cały płyn.
Dodajemy masło, sól, pieprz i starty ser. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Przelewamy kaszkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i chłodzimy ok. 30 minut w lodówce. Kroimy polentę na trójkąty.
Kurki czyścimy, płuczemy i suszymy.
Szalotkę kroimy drobno i przesmażamy na 1 łyżce masła, aż zmięknie i się zeszkli. Dodajemy czosnek i przesmażamy 1 minutę. Dolewamy wino i gotujemy ok. 2 minut.
Dodajemy kolejne 2 łyżki masła i dokładamy kurki, przesmażamy ok. 5 minut zmniejszamy gaz.
Dolewamy śmietankę i dosypujemy natkę pietruszki, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Polędwiczkę wieprzową czyścimy z błonek i kroimy na plasterki grubości ok 1 cm, każdy z nich przecinamy na pół. Przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.
2 łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni, dodajemy 2 ząbki czosnku lekko tylko zgniecione, gałązkę rozmarynu .
Mięso obtaczamy w mące i smażymy bardzo krótko, tylko tyle by się ścięło z każdej strony. Ściągamy z patelni i od razu przekładamy do sosu, krótko razem podgrzewamy.
W tym samy czasie, kiedy smażymy polędwiczki rozgrzewamy patelnię grillową i na niej 2 łyżki oliwy. Układamy trójkąty polenty i grillujemy, aż będzie miała ładne, rumiane paski.
Na talerzu układamy trójkąty polenty, polędwiczki z kurkami i gałązki rukwi wodnej.

powrót

Podobne przepisy

Bistecca alla pizzaiola
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kuskus z kurczakiem i bakaliami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Jagnięcina kleftiko
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Cevapi z carpaccio z arbuza i serem feta
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

T0MEK

postów: 7

16.10.2015 16:31

CYTUJ

Uhhh :D mega ciekawy przepis, skąd wy ludziska czerpiecie takie ciekawe inspiracje?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.