Greckie grillowane jagnięce souvlaki

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Greckie grillowane jagnięce souvlaki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 kg jagnięciny



Marynata:

2 posiekane ząbki czosnku

ćwierć filiżanki suszonego oregano

1 pęczek koperku

6 cytryn

1 filiżanka miodu

2 gałązki rozmarynu

1 filiżanka oliwy

ćwierć filiżanki majeranku

1 pęczek natki pietruszki

1 pęczek mięty

1 pęczek oregano

1 filiżanka octu z sherry

sól



Sos:

500 g greckiego jogurtu

2 starte, posolone i odciśnięte ogórki

1 łyżka posiekanej suszonej mięty

3 posiekane ząbki czosnku

2 pokrojone pomidory

1 posiekana czerwona cebula

1 posiekany pęczek koperku



Dodatki:

1 sałata lodowa

3 cytryny

pita



Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę. Dodać posiekane koperek, natkę pietruszki i oregano. Wlać ocet z sherry, sok z jednej cytryny i miód. Dołożyć rozmaryn, suszone oregano, miętę, pieprz i 2 ząbki czosnku. Wlać oliwę. Wymieszać i odstawić do zamarynowania.

Na szpadkę nabić połowę cytryny, a następnie kawałki mięsa. Zakończyć cytryną. Posolić do smaku. Grillować często obracając. Składniki sosu wymieszać.

Podawać z sałatą lodową, pitą i sosem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.