Adriana Marczewska

Grawlax z łososia z buraczkami


Przepis z programu Ślinotok (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 836

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

½ kg surowego łososia

1 kg buraków

4 cytryny

2 pęczki koperku

1 fenkuł

korzeń chrzanu

miód

oliwa z oliwek

sól gruboziarnista

pieprz

rukola

lód

120 ml wódki ziołowej

Przygotowanie:

Łososia oczyszczamy, układamy skórą do dołu w płaskim naczyniu z rantem (będzie puszczał sok).
Wcieramy w niego sól, układamy startą skórkę z cytryny, posiekany koperek, starty chrzan i tarte buraki, zalewamy wódką, przykrywamy folią, przygniatamy czymś ciężkim i odstawiamy na noc.
Buraki gotujemy, wykrawamy z nich ringiem odpowiedni kształt i delikatnie karmelizujemy na maśle i miodzie.
Fenkuł kroimy cieniutko i wsadzamy do miski z wodą i lodem, żeby zrobił się chrupiący.
Po nocy wyjmujemy łososia, zdejmujemy wszystkie warzywa z góry.
Kroimy go w cieniutkie paseczki i układamy razem z rukolą, karmelizowanymi burakami i fenkułem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.