Gravlax

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

Gravlax
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 płat łososia

200 g soli kamiennej

200 g brązowego cukru

1 posiekany pęczek tymianku

pół filiżanki posiekanej natki pietruszki

pół filiżanki posiekanego koperku

1 łyżka mielonego białego pieprzu

skórka z 1 pomarańczy

30 ml Grand Marnier

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza łososiem wymieszać. Połowę wysypać na blachę. Łososia położyć skórą do dołu i przysypać resztą marynaty. Zakryć folią i schłodzić przez 24 godziny. Następnie opłukać rybę zimną wodą i wytrzeć do sucha. Położyć na kratce skórą do dołu i wędzić przez 15-20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Sola z owocami morza
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Roladka ze świeżych warzyw
Przepis z programu Dietosfera (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Łosoś w oliwie z puree z kalafiora
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Obsmażany tuńczyk z salsą z mango
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Barramundi z miso i imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.