Gravlax z sałatką z awokado i musem z wędzonego łososia i sera philadelphia

Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

Gravlax z sałatką z awokado i musem z wędzonego łososia i sera philadelphia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Łosoś

350 g filetu z łososia norweskiego

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki świeżego soku z pomarańczy

czerwona cebula

sok z 1 cytryny

skórka z 1 cytryny

pęczek kopru

łyżka brandy

Dressing miodowo-musztardowy

1 łyżka musztardy miodowej

1 łyżka miodu

1 łyżka żółtka w płynie

sok z 1 cytryny

2 łyżki oliwy extra virgin

Mus z łososia

5 dag łososia wędzonego na zimno

6 dag łososia gotowanego

8 dag sera philadelphia

20 g śmietany 36%

sok z 1 cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

Sałatka z awokado

świeże miękkie awokado

pomidor

2 łyżki oliwy z oliwek

sok z 1 cytryny

Dekoracja

chipsy z pomidora

kiełki lucerny

30 g chleba tostowego

1 łyżeczka kremu z octu balsamicznego

Przygotowanie:

Przygotowanie łososia
Filet z łososia oczyścić z tłuszczu, wyrównać i usunąć pęsetą ości wewnętrzne. Z oliwy, soku z pomarańczy, soku z cytryny, brandy, 1/3 pokrojonego kopru, skórki z cytryny, pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli, cukru, pieprzu i soli zrobić marynatę. Rybę ułożyć skórą do dołu w stalowym garnku i zalać marynatą. Resztę kopru pokroić i obłożyć nim filet.

Dressing
Z musztardy, miodu, żółtek w płynie, soku z cytryny i oliwy z oliwek, zrobić dressing (wszystkie składniki przed wymieszaniem powinny być jednakowej temperatury !!!).

Mus z łososia
Wędzonego i ugotowanego łososia (do gotowania wykorzystać kawałki z wyrównywania świeżego fileta !!!) zmiksować i połączyć z serem philadelphia, śmietaną, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Powstały mus doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z awokado
Świeże awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i wyjąć przy pomocy łyżki do zupy miąższ. Miąższ pokroić w kostkę wymieszać z kostką z pomidora, oliwą i sokiem z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dekoracja
Pokrojone plastry z pomidora wysuszyć w kuchence mikrofalowej. Z chleba tostowego wyciąć przy pomocy okrągłego pierścienia (ausztechera) kółka i wypełnić je do połowy musem z łososia, a następnie sałatką z awokado i znowu musem z łososia. Usunąć pierścień.

Mus ułożyć na talerzu razem z trzema plastrami gravlaxa, miodowym dressingiem i kilkoma kroplami kremu balsamicznego. Potrawę udekorować kiełkami i chipsem z pomidora.

JAK PRZYGOTOWAĆ CHIPSY Z POMIDORA?

Składniki
15 dag pomidora ze skórką

Przygotowanie
Kroimy pomidora na bardzo cienkie plastry przy użyciu krajalnicy do wędlin lub mandoliny. Pokrojone pomidory rozkładamy na macie silikonowej i wkładamy do kuchenki mikrofalowej. Kuchenkę mikrofalową ustawiamy na najniższy poziom grzania i nastawiamy na 10-15 min. Pomidory powinny stopniowo odparowywać wodę i ładnie się wysuszyć, pomidor powinien łagodnie odkleić się od maty silikonowej.

powrót

Podobne przepisy

Shakshuka
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
Tatar z łososia
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Ceviche
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska, Kuchnia peruwiańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.