Gratin z brukselki

Gratin z brukselki
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


Gratin z brukselki
1 kg brukselki
115 g pokrojonej w słomkę szynki parmeńskiej (prosciutto)
2 łyżki stołowe (30 ml) niesolonego masła
pieczony czosnek
3 łyżki stołowe (45 ml) mąki
1 ½ szklanki (375 ml) 35% śmietanki
1 szklanka (250 ml) 12% śmietany
¼ szklanki (60 ml) sherry
1 ½ 375 ml) szklanki tartego parmezanu
1 łyżeczka (5 ml) świeżo utartej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli
½ łyżeczki (2 ml) świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Usunąć z brukselek zewnętrzne, uszkodzone liście. Pokroić na ćwiartki. Podsmażyć szynkę na maśle przez 2 minuty, dodać czosnek oraz brukselkę i smażyć, mieszając, przez 2 – 3 minuty. Wsypać mąkę, smażyć 2 minuty. Wlać obie śmietany i sherry. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 7 minut, aż 1/3 płynu odparuje. Dodać 1 szklankę (250 ml) parmezanu, gałkę, sól i pieprz. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać pozostałym serem, przykryć folią aluminiową i piec 25 minut. Podawać od razu.


Pieczony czosnek
1 główka czosnku
½ łyżeczki (2 ml) oliwy z oliwek

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Odkroić wierzch główki czosnku tak, by odsłonić poszczególne ząbki. Posmarować oliwą. Umieścić czosnek pośrodku arkusika folii aluminiowej i zawinąć go, tworząc małą paczuszkę. Na górze zostawić małą szczelinę. Piec 45 minut, aż zmieni kolor na beżowy i zmięknie. Wyjąć z piekarnika, poczekać, aż przestygnie i wycisnąć do miseczki. Można przechowywać do 1 tygodnia w lodówce.

@ Donna Dooher

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA