Donna Dooher

Gratin z brukselki


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Gratin z brukselki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Gratin z brukselki

1 kg brukselki

115 g pokrojonej w słomkę szynki parmeńskiej (prosciutto)

2 łyżki stołowe (30 ml) niesolonego masła

pieczony czosnek

3 łyżki stołowe (45 ml) mąki

1 ½ szklanki (375 ml) 35% śmietanki

1 szklanka (250 ml) 12% śmietany

¼ szklanki (60 ml) sherry

1 ½ 375 ml) szklanki tartego parmezanu

1 łyżeczka (5 ml) świeżo utartej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli

½ łyżeczki (2 ml) świeżo mielonego pieprzu



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Usunąć z brukselek zewnętrzne, uszkodzone liście. Pokroić na ćwiartki. Podsmażyć szynkę na maśle przez 2 minuty, dodać czosnek oraz brukselkę i smażyć, mieszając, przez 2 – 3 minuty. Wsypać mąkę, smażyć 2 minuty. Wlać obie śmietany i sherry. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 7 minut, aż 1/3 płynu odparuje. Dodać 1 szklankę (250 ml) parmezanu, gałkę, sól i pieprz. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać pozostałym serem, przykryć folią aluminiową i piec 25 minut. Podawać od razu.





Pieczony czosnek

1 główka czosnku

½ łyżeczki (2 ml) oliwy z oliwek



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Odkroić wierzch główki czosnku tak, by odsłonić poszczególne ząbki. Posmarować oliwą. Umieścić czosnek pośrodku arkusika folii aluminiowej i zawinąć go, tworząc małą paczuszkę. Na górze zostawić małą szczelinę. Piec 45 minut, aż zmieni kolor na beżowy i zmięknie. Wyjąć z piekarnika, poczekać, aż przestygnie i wycisnąć do miseczki. Można przechowywać do 1 tygodnia w lodówce.



@ Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Suszone chipsy z tortilli podawane z salsą pomidorowo–kolendrową
Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Kaszanka z przegrzebkami
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Naleśniki starokornickie
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Omlet z ziemniakami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Maślana kapusta włoska
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.