Laura Calder

Gratin z boćwiną


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Gratin z boćwiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg umytej boćwiny

1 łyżka oliwy

1 cebula pokrojona w kostkę

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

1 i 1/2 szklanki mleka (mleko zaparzyć z liściem laurowym i ząbkiem czosnku)

sól i pieprz

1 czubata łyżka papryki

szczypta pieprzu kajeńskiego

garść startego parmezanu

 

Przygotowanie:

Pokrój liście i łodygi boćwiny. Podgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj łodygi boćwiny i duś, aż zmiękną. Partiami dodawaj liście – niech przywiędną. Całość odstaw. Przygotuj beszamel. W niewielkim rondlu roztop masło. Dodaj mąkę i zagotuj. Dolej mleka i ciągle mieszając zagotuj ponownie, aż masa zgęstnieje. Dopraw ją papryką i pieprzem kajeńskim. Posól i popieprz.
Podgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Na dnie brytfanny ułóż część liści. Zalej je połową beszamelu. Teraz ułóż boćwinę i wylej resztę sosu beszamelowego. Posyp parmezanem. Piecz, aż wierzch zbrązowieje. Gratin dobrze smakuje także z szynką. Dla bardziej wyrazistego smaku warto dodać ser grujer lub Comté do gorącego beszamelu.

powrót

Podobne przepisy

Jajecznica po francusku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chrupiące plastry boczku zapiekane ze śliwkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.