Marieta  Marecka

Granola


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

odsłon: 9583

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

Granola 1 - podstawowa

1 szklanka płatków owsianych

1 szklanki płatków kukurydzianych

¼ szklanki słonecznika

¼ szklanki migdałów w płatkach

¼ szklanki rodzynek

¼ szklanka suszonych śliwek

⅛ szklanki cukru trzcinowego

⅛ szklanki miodu

⅛ szklanki oleju

⅓ łyżeczki soli

 

Granola 2 - zakręcona

1 szklanka płatków jaglanych

1 szklanka amarantusa

¼ szklanki orzechów laskowych

¼ szklanki sezamu

¼ szklanki żurawiny

¼ szklanki suszonych bananów

ekstrakt z wanilii

⅛ szklanki cukru trzcinowego

⅛ szklanki miodu

⅛ szklanki oleju

⅓ łyżeczki soli

 

Granola 3 - egzotyczna

1 szklanka płatków jęczmiennych

½ szklanki płatków quinoa

½ szklanki płatków żytnich

½ szklanki płatków kokosa

¼ szklanki suszonego mango

¼ szklanki suszonego ananasa

⅛ szklanki cukru trzcinowego

⅛ szklanki miodu

⅛ szklanki oleju

⅓ łyżeczki soli

 

Ponadto:

Jogurt naturalny, truskawki, maliny, jagody

 

Przygotowanie:

Do każdej granoli mieszamy osobno suche składniki (pomijając owoce suszone, które odkładamy na bok) i osobno mokre.
Następnie do suchych składników wlewamy mokre i dokładnie łączymy.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Na blachę wyłożoną papierem wykładamy lepiąca się masę i rozkładamy ją równomiernie. Pieczemy ok. 15 minut.
Wyciągamy, dosypujemy owoce i pieczemy kolejne 10-15 minut, tak by nie spalić owoców.
Studzimy, kruszymy i wkładamy do szczelnie zamykanego pojemnika. Podajemy z mlekiem, jogurtem, kefirem, maślanką i owocami sezonowymi.

powrót

Podobne przepisy

Jajka po piemoncku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.06) faszerowane warzywa
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Suszone chipsy z tortilli podawane z salsą pomidorowo–kolendrową
Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.