Marieta  Marecka

Granola


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Granola

odsłon: 8160

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

Granola 1 - podstawowa

1 szklanka płatków owsianych

1 szklanki płatków kukurydzianych

¼ szklanki słonecznika

¼ szklanki migdałów w płatkach

¼ szklanki rodzynek

¼ szklanka suszonych śliwek

⅛ szklanki cukru trzcinowego

⅛ szklanki miodu

⅛ szklanki oleju

⅓ łyżeczki soli

 

Granola 2 - zakręcona

1 szklanka płatków jaglanych

1 szklanka amarantusa

¼ szklanki orzechów laskowych

¼ szklanki sezamu

¼ szklanki żurawiny

¼ szklanki suszonych bananów

ekstrakt z wanilii

⅛ szklanki cukru trzcinowego

⅛ szklanki miodu

⅛ szklanki oleju

⅓ łyżeczki soli

 

Granola 3 - egzotyczna

1 szklanka płatków jęczmiennych

½ szklanki płatków quinoa

½ szklanki płatków żytnich

½ szklanki płatków kokosa

¼ szklanki suszonego mango

¼ szklanki suszonego ananasa

⅛ szklanki cukru trzcinowego

⅛ szklanki miodu

⅛ szklanki oleju

⅓ łyżeczki soli

 

Ponadto:

Jogurt naturalny, truskawki, maliny, jagody

 

Przygotowanie:

Do każdej granoli mieszamy osobno suche składniki (pomijając owoce suszone, które odkładamy na bok) i osobno mokre.
Następnie do suchych składników wlewamy mokre i dokładnie łączymy.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Na blachę wyłożoną papierem wykładamy lepiąca się masę i rozkładamy ją równomiernie. Pieczemy ok. 15 minut.
Wyciągamy, dosypujemy owoce i pieczemy kolejne 10-15 minut, tak by nie spalić owoców.
Studzimy, kruszymy i wkładamy do szczelnie zamykanego pojemnika. Podajemy z mlekiem, jogurtem, kefirem, maślanką i owocami sezonowymi.

powrót

Podobne przepisy

Prażone migdały z przyprawami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pan Bagnat – kanapka nicejska
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Ciastka z borowikami i kremem szalotkowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.01)mieszanka serów na słodko
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Słone rogaliki drożdżowe z owczym twarogiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Omlet japoński
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.