Marta Dymek

Granola szarlotkowa


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania wegańskie

odsłon: 254

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2,5 szklanki płatków owsianych

½ szklanki pestek dyni

½ szklanek orzechów laskowych

½ szklanki syropu z agawy lub syropu klonowego

¼ szklanki soku jabłkowego

2 łyżki oleju z pestek winogron lub ryżowego

1 łyżeczka cynamonu

½ łyżeczki imbiru

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

¼ łyżeczki zmielonych goździków

szczypta soli

½ szklanki suszonych jabłek, drobno pociętych

½ szklanki suszonej żurawiny

do podania: mleko roślinne, płatki kokosa, pestki granatu, pokrojone jabłko, pestki granatu

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Wszystkie składniki poza suszonymi owocami wsypać do miski i delikatnie wymieszać. Kiedy wszystkie orzechy będą delikatnie sklejone, wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić.
Piec przez 20-25 minut, w tym czasie należy dwa razy zamieszać piekące się orzechy tak, aby wszystkie złociły się równomiernie, ale się nie spaliły.
Upieczone orzechy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygną połamać, dodać suszone owoce i porządnie wymieszać. Przesypać do szczelnego słoja i zjadać z ulubionymi mlekiem i dodatkami.

powrót

Podobne przepisy

Jajka w sosie winnym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
(odc.06) faszerowane warzywa
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Sandwicze z bagietki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.