Anna Olson

Granita grejpfrutowo-arbuzowa


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Granita grejpfrutowo-arbuzowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z różowego grejpfruta

1/3 szklanki cukru

1 szklanka miąższu arbuza bez pestek

¼ szklanki wódki (ewentualnie)

 

 

Przygotowanie:


Zagotować sok grejpfrutowy z cukrem mieszając, aż cukier się rozpuści, a następnie zdjąć z ognia i ostudzić. Z powstałego syropu grejpfrutowego i miąższu arbuza zrobić puree i przetrzeć przez sito. Ewentualnie dodać wódkę, zamieszać i zamrozić. Po godzinie przemieszać mrożącą się granitę, a następnie mieszać jeszcze dwukrotnie, zanim całkowicie zamarznie. Zeskrobać widelcem granulki zamrożonej granity i podawać w pucharkach lub szklankach.

powrót

Podobne przepisy

Kasza z serkiem i owocami egzotycznymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowa teryna z bakłażanami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krokiety z jabłek z sosem jarzębinowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tortilla z karmelizowanym ananasem i jabłkiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pomarańcze w karmelu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Sorbet z malinami i kwiatami hibiskusa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.