Anna Olson

Granita grejpfrutowo-arbuzowa


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Granita grejpfrutowo-arbuzowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z różowego grejpfruta

1/3 szklanki cukru

1 szklanka miąższu arbuza bez pestek

¼ szklanki wódki (ewentualnie)

 

 

Przygotowanie:


Zagotować sok grejpfrutowy z cukrem mieszając, aż cukier się rozpuści, a następnie zdjąć z ognia i ostudzić. Z powstałego syropu grejpfrutowego i miąższu arbuza zrobić puree i przetrzeć przez sito. Ewentualnie dodać wódkę, zamieszać i zamrozić. Po godzinie przemieszać mrożącą się granitę, a następnie mieszać jeszcze dwukrotnie, zanim całkowicie zamarznie. Zeskrobać widelcem granulki zamrożonej granity i podawać w pucharkach lub szklankach.

powrót

Podobne przepisy

Pudding czekoladowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Panna cotta z sosem poziomkowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Cassata „grzech łakomstwa”
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kutia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Dania wegańskie
Panna cotta na mleku kokosowym
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.