Sophie Grigson

Granita cytrynowa


Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Granita cytrynowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilka cytryn

woda

cukier

 

 

Przygotowanie:


Skroić paski skórki z dwóch cytryn. Włożyć do rondelka, wsypać cukier, wlać wodę w takich proporcjach, jak na syrop. Na małym ogniu gotować syrop ze skórką przez 5-10 minut, odstawić do ostygnięcia. Do ostudzonego syropu wlać sok z kilku cytryn, ewentualnie dosłodzić do smaku. Syrop z sokiem przelać do plastikowego pojemnika, wstawić do zamrażalnika. Mieszać granitę co pół godziny, tak, by nie zamarzła—powinna mieć kosystencję topniejacego sniegu. 40 minut przed podaniem przełożyć granitę do lodówki, aby zmiękła. Powinna mieć półpłynną konsystencję.

powrót

Podobne przepisy

Fuzja smaków
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki belle Helene
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krem czekoladowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pierożki z jagodami i białą czekoladą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowe semifreddo z miętą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.