Gougeres

Przepis z programu Martha piecze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Gougeres
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:,/b>

5 dużych jaj

115 gramów masła

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

1 miarka mąki

1 ½ miarki drobno startego sera Gruyere, oraz ¼ miarki sera do posypania

¼ miarki drobno startego sera Parmezan

2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 łyżki posiekanego koperku

¼ łyżeczki papryki

¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Wyłożyć dwie blachy papierem do pieczenia. Odstawić. Ubić 1 jajko z łyżeczką wody. Odstawić. W średnim rondlu zmieszać 1 miarkę wody z masłem, solą i cukrem umiarkowanie podgrzewając. Zagotować i odstawić. Drewnianą łyżką dodać mąkę energicznie mieszając aż grudki znikną. Ponownie umiarkowanie podgrzać masę, gotować ok. 4 minut ciągle mieszając aż masa będzie się odklejać od ścianek i utworzy warstwę na dnie. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Dodać 2 rodzaje serów, zioła i przyprawy. Wymieszać drewnianą łyżką i chłodzić przez 3 minuty. Dodać po jednym pozostałe jajka, energicznie mieszając po każdym dodaniu, aby składniki się połączyły. Przełożyć ciasto do torby z końcówką do wyciskania ok 1,5 cm. Formować kulki wielkości około 4 cm, wygładzić powierzchnię palcami. Posmarować jajkiem z wodą i posypać pozostałym serem Gruyere. Piec aż kulki zyskają złocisty odcień, około 20-25 min. Najlepiej podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.



Martha Stewart





powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

#agaaga

16.12.2011 20:15


calkiem mala

CYTUJ

ile to jest miarka?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.