James  Martin

Gotowany sojowy kurczak z pak choi, ryżem kokosowym i z sosem ostro-kwaśnym


Przepis z programu Sobota w kuchni z Jamesem (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne

Gotowany sojowy kurczak z pak choi, ryżem kokosowym i z sosem ostro-kwaśnym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g ryżu basmati

150 ml mleczka kokosowego

300 ml wody

szczypta soli

2 liście limonki

świeże lub suszone

drobno posiekane

2 cm świeżego imbiru

drobno posiekanego

1 ząbek czosnku

pokrojony

½ dużej czerwonej papryki

pozbawionej pestek

drobno pokrojonej

1 łyżka sosu sojowego

600 ml wody

4 piersi kurczaka

bez kości i skóry

 

 

Przygotowanie:


Wsyp ryż do miski, zalej wodą i mocz przez 15-20 minut. Odsącz, opłucz i umieść w garnku. Dodaj mleko kokosowe, wodę i sól. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu. Przykryj i gotuj przez 10 minut, aż ryż będzie miękki. W czasie, kiedy ryż się gotuje, umieść w garnku liście limonki, imbir, czosnek i papryczkę chilli. Dodaj sos sojowy i wodę. Doprowadź do wrzenia. Dodaj piersi z kurczaka, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez cztery minuty. Obróć kurczaka w płynie, umieść pak choi w koszyczku do gotowania na parze. Połóż go na 3 minuty, na garnku, w którym gotuje się kurczak, do czasu, aż pak choi będzie miękkie. W czasie, gdy kurczak się dogotowuje, umieść składniki sosu w małym garnku, postaw na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez minutę, ciągle mieszając, aż będzie gęsty i błyszczący. Pokrój kurczaka i ułóż na talerzach lub miskach z ryżem kokosowym i pak choi. Pokrop sosem, rozłóż dookoła cebulę dymkę, ziarnka sezamu i natychmiast podawaj.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.