Gotowany pstrąg

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Gotowany pstrąg
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Pstrąg:

duży pstrąg

miarka białego wina

cebule przekrojona na ćwiartki

listek laurowy

6 ziaren pieprzu

sól

 

Przybranie:

miarka mascarpone

garść pokrojonego szczypioru

skórka i sok z połowy cytryny

sól i pieprz

pół ogórka skrojonego w cieniutkie plasterki

 

Przygotowanie:

Ułożyć pstrąga w brytfannie. Wlać wino i dodać wody, żeby zakryć rybę. Wrzucić cebulę, listek laurowy i pieprz. Posolić. Zakryć i zagotować. Wyłączyć gaz i pozostawić całość do wystygnięcia. Przełożyć rybę na półmisek. Zostawić tak na pół godziny, po czym zlać nadmiar płynu. Wysuszyć. Zdjąć skórę z ryby – łeb i ogon zostawiamy nietknięte.

Przygotować krem: wymieszać mascarpone ze szczypiorem, cytryną, solą i pieprzem. Przeciąć grzbiet ryby i rozchylić filety. Usunąć ości. Rozsmarować większość kremu na dolnym filecie, po czym przykryć go górnym. Resztą kremu posmarować mięso. Ułożyć na wierzchu plasterki ogórka tak, żeby zakryły rybę jak łuski. Zakryć oko pstrąga kwiatuszkiem.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.