Donna Dooher

Gotowany na parze halibut z orientalnym sosem


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Gotowany na parze halibut z orientalnym sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Sos orientalny

2 łyżki stołowe (30 ml) oleju roślinnego

2 pokrojone w plasterki szalotki

½ szklanki (125 ml) pokrojonej w plasterki cebuli

2 łyżki stołowe (30 ml) klarowanego masła

1 pokrojony ząbek czosnku

1 łyżka stołowa (15 ml) tartego imbiru

1 posiekane, zielone chilli

1 ½ łyżki stołowej (22 ml) ostrej przyprawy curry

3 świeże liście curry

½ łyżeczki (2 ml) nasion gorczycy

½ łyżeczki (2 ml) nasion kopru włoskiego

½ łyżeczki (2 ml) sproszkowanej kurkumy

szczypta szafranu

2 szklanki (500 ml) bulionu rybnego

1 puszka (405 ml) mleka kokosowego

2 pokrojone na ćwiartki pomidory

1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli

1 łyżka stołowa (15 ml) soku z limonki

½ szklanki (125 ml) 35% śmietanki



Przygotowanie

W dużym rondlu rozgrzać olej, wrzucić szalotki oraz cebulę i smażyć 5 minut, aż lekko się zrumienią.

Zmniejszyć ogień, dodać masło, czosnek, imbir i chilli, smażyć 2 – 3 minuty, aż uwolnią się aromaty.

Dodać curry w proszku, liście curry, gorczycę, koper włoski, kurkumę oraz szafran i smażyć 2 minuty, mieszając. Wlać bulion rybny, mleko kokosowe, wrzucić pomidory i sól. Gotować 15 minut bez przykrycia. Zmniejszyć ogień, dodać sok z limonki i śmietanę. Podawać na ciepło.



Ryż

2 szklanki (500 ml) ryżu basmati

gruboziarnista sól



Przygotowanie

Płukać ryż pod bieżącą wodą, aż będzie całkiem czysta. Namoczyć 10 minut w ciepłej wodzie, odcedzić.

Gotować 6 minut w dużym garnku osolonego wrzątku. Ryż odcedzić i trzymać w cieple.



Halibut

6 gwiazdek anyżu

2 pokrojone łodygi trawy cytrynowej

5 cm kawałek świeżego imbiru, pokrojonego w plasterki

2 pokrojone w plastry pomarańcze

1 kg pozbawionego ości i skóry halibuta, pokrojonego na 6 porcji

2 łyżeczki (10 ml) gruboziarnistej soli

½ łyżeczki (2 ml) świeżo mielonego pieprzu



Przygotowanie

Do dolnej części garnka do gotowania na parze wrzucić anyż, trawę cytrynową oraz imbir, wlać wodę i zagotować na dużym ogniu. Górną część parownika wyłożyć plastrami pomarańczy. Rybę przyprawić solą oraz pieprzem i ułożyć na pomarańczach. Umieścić naczynie do parowania na garnku z wrzątkiem, przykryć i gotować 8 – 10 minut. Halibuta podawać z ryżem i orientalnym sosem.



© Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Tatar z pstrąga wędzonego w chwili podania z bukietem sałat
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sardynki nadziewane z kuskusem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Pieczona papryka faszerowana kuskusem i wędzoną rybą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gravlax
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.