James  Martin

Gotowany łosoś


Przepis z programu Uczty z Jamesem Martinem (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Gotowany łosoś
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cały łosoś ważący 2,5 kg (oczyszczony

głowa pozostawiona)

1 cebula podzielona na ćwiartki

2 liście laurowe

4 łyżki stołowe octu z białego wina

1 cytryna podzielona na ćwiartki

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Ułóż łososia w dużej brytfannie. Wlej dość zimnej wody, żeby zakryła rybę. Dołóż cebulę, liść laurowy i cytryny, wlej ocet. Dosyp sól i pieprz. Przykryj pokrywką albo folią aluminiową. Postaw na kuchni i doprowadź do wrzenia. Wyłącz gaz, zostaw, aż ryba wystygnie. Dojdzie w cieple. Ostrożniej wyjmij łososia i połóż na desce. Zdrap skórę i ułóż na półmisku. Podawaj z majonezem, koprem i ósemkami cytryny. Do tak przyrządzonego dania pasują pikle z ogórka.

powrót

Podobne przepisy

Smażony halibut z warzywami i kaszą kuskus
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Łosoś w papilotach
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa z karpia z rodzynkami
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mus rybny z sosem nantua
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Okoń duszony w winie
Przepis z programu Dietosfera (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.