Łukasz Łuczaj

Gotowane żołędzie


Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

odsłon: 15782

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Zapalić małe ognisko z gałązek drzew liściastych, najlepiej lipy, brzozy lub buka, wypalić je aż otrzymamy popiół. Popiół przesiać przez sitko (aby odsiać niedopalone kawałki).

Żołędzie obłupać (łupki odrzucić), a wnętrze każdego z nich pokroić na kilka części. Do garnka z 1 l wody wrzucamy ok. 100-200 g żołędzi i ok. 50 g popiołu (proporcje nie są ważne, ale dobrze żeby popiołu było dużo, a żołędzie rozdrobnione, lecz nie za bardzo, bo wtedy nie dało by się ich oddzielić od popiołu).





Mieszaninę gotujemy 2 godz., w wypadku krajowych żołędzie z dębu szypułkowego lub bezszypułkowego, a 3 godz. jeśli mamy bardziej gorzkie żołędzie dębu czerwonego. W razie potrzeby dolewamy wody, stan odgoryczenia oceniamy wyciągając kawałek żołędzia i go jedząc.

Żołędzie potem odcedzamy, tak aby wymyć popiół. Mają lagodny, mdły smak. Są bogate w skrobię i białko, jak ziarna zbóż. Można ich w podobny sposób używać dodając np. do zup, gulaszy. Można je też rozgotowywać zupełnie, przygotowując rodzaj żołędziowej polenty. Większą ilość przyrządzonych żołędzi można zamrozić na zimę.



powrót

Podobne przepisy

Crespelle
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Croque Monsieur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowe fondue
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska
Chutney z kolendry
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Szarmula
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Zakwas na żur lub barszcz biały
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

#Kunaturze

18.03.2012 16:22


Oborniki

CYTUJ

Też kiedyś próbowałem teoretycznie obmyślać jakieś potrawy z gotowanych żołędzi ale tylko tak dla zabawy. A tu masz - okazuje się, że w praktyce dawno już to sprawdzono.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.