Donna Dooher

Gotowane na parze pittu z krabem


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Gotowane na parze pittu z krabem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki (125 ml) mąki

1 ½ szklanki (375 ml) prażonej mąki urad dal (szukać w sklepach z żywnością hinduską)

½ łyżeczki (2 ml) gruboziarnistej soli

1 szklanka (250 ml) gorącej wody

¼ szklanki (60 ml) odciśniętego mięsa kraba z puszki

1 szklanka (250 ml) świeżo utartego kokosu

¼ szklanki (60 ml) drobno posiekanych szalotek

2 łyżki stołowe (30 ml) posiekanej bazylii

 

 

Przygotowanie:


Wyłożyć naczynie do gotowania na parze kilku warstwami gęstego, białego płótna i napełnić mąką. Parować 45 minut. Wysypać na blachę do pieczenia, by przestygła. Połączyć z mąką urad dal i solą w dużej misce. Powoli wlewać wodę, mieszając drewnianą łyżką, aż masa będzie podobna do okruchów pieczywa. Zmiksować, aż zacznie przypominać kuskus. Dodać mięso krabów, połowę kokosu, szalotki i bazylię. Wymieszać. Napełnić parownik do pittu 1 łyżką (15 ml) kokosu, a następnie ½ szklanki (125 ml) mieszanki. Powtarzać, aż pojemnik będzie pełen. Gotować na parze 5 – 7 minut, aż z pojemnika zacznie się wydobywać para. Wypchnąć pittu na półmisek.

powrót

Podobne przepisy

Mule w białym winie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Makaron z krewetkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.