Kuchnia+ poleca

przepisy z programów >>

Gotowane karczochy

Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.17)

trudność: łatwe

czas przygotowania:

rodzaj dania: Dania wegetariańskie Dania wegetariańskie, Przekąski Przekąski

składniki i przygotowanie:


Składniki
4 karczochy
¼ szklanki soli plus 1 łyżeczka
1 cytryna przekrojona na pół plus 2 łyżki soku z cytryny
150 g masła

Przygotowanie
W dużym garnku zagotować 3 litry wody. Dodać ¼ szklanki soli i doprowadzić do wrzenia. Od karczochów odciąć łodygę, tak by można je było postawić. Następnie odciąć górną część na 1/3 wysokości. Za pomocą nożyczek kuchennych odciąć końcówki zewnętrznych liści. Karczochy natrzeć połówkami cytryny. Następnie z cytryn wycisnąć sok i dodać go razem z samymi cytrynami do gotującej się wody. Używając łyżki cedzakowej karczochy delikatnie włożyć do wody. Przycisnąć przykrywką, tak by karczochy były całkowicie zanurzone. Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu przez 20-30 minut, aż karczochy będą miękkie. Używając łyżki cedzakowej karczochy wyjąć z wody i przenieść do durszlaka. Porządnie odcedzić i poczekać aż ostygną. Masło roztopić w średniej wielkości garnku. Dodać 2 pozostałe łyżki soku z cytryny i łyżeczkę soli. Dobrze wymieszać. Przenieść do małej miseczki i podawać razem z karczochami. Karczochy mogą być podane na zimno lub na ciepło.

© Emeril Lagasse

skomentuj przepis >>