Emeril Lagasse

Gotowane karczochy


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Gotowane karczochy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 karczochy

¼ szklanki soli plus 1 łyżeczka

1 cytryna przekrojona na pół plus 2 łyżki soku z cytryny

150 g masła

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku zagotować 3 litry wody. Dodać ¼ szklanki soli i doprowadzić do wrzenia. Od karczochów odciąć łodygę, tak by można je było postawić. Następnie odciąć górną część na 1/3 wysokości. Za pomocą nożyczek kuchennych odciąć końcówki zewnętrznych liści. Karczochy natrzeć połówkami cytryny. Następnie z cytryn wycisnąć sok i dodać go razem z samymi cytrynami do gotującej się wody. Używając łyżki cedzakowej karczochy delikatnie włożyć do wody. Przycisnąć przykrywką, tak by karczochy były całkowicie zanurzone. Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu przez 20-30 minut, aż karczochy będą miękkie. Używając łyżki cedzakowej karczochy wyjąć z wody i przenieść do durszlaka. Porządnie odcedzić i poczekać aż ostygną. Masło roztopić w średniej wielkości garnku. Dodać 2 pozostałe łyżki soku z cytryny i łyżeczkę soli. Dobrze wymieszać. Przenieść do małej miseczki i podawać razem z karczochami. Karczochy mogą być podane na zimno lub na ciepło.

powrót

Podobne przepisy

Smażona cukinia z serem i wiśniami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczona papryka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Piklowane buraki
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kuskus z siedmioma warzywami
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Omlet - cesarskie okruszki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Puree z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.