Emeril Lagasse

Gotowane karczochy


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Gotowane karczochy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 karczochy

¼ szklanki soli plus 1 łyżeczka

1 cytryna przekrojona na pół plus 2 łyżki soku z cytryny

150 g masła

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku zagotować 3 litry wody. Dodać ¼ szklanki soli i doprowadzić do wrzenia. Od karczochów odciąć łodygę, tak by można je było postawić. Następnie odciąć górną część na 1/3 wysokości. Za pomocą nożyczek kuchennych odciąć końcówki zewnętrznych liści. Karczochy natrzeć połówkami cytryny. Następnie z cytryn wycisnąć sok i dodać go razem z samymi cytrynami do gotującej się wody. Używając łyżki cedzakowej karczochy delikatnie włożyć do wody. Przycisnąć przykrywką, tak by karczochy były całkowicie zanurzone. Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu przez 20-30 minut, aż karczochy będą miękkie. Używając łyżki cedzakowej karczochy wyjąć z wody i przenieść do durszlaka. Porządnie odcedzić i poczekać aż ostygną. Masło roztopić w średniej wielkości garnku. Dodać 2 pozostałe łyżki soku z cytryny i łyżeczkę soli. Dobrze wymieszać. Przenieść do małej miseczki i podawać razem z karczochami. Karczochy mogą być podane na zimno lub na ciepło.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki w kaczym smalcu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekana cebula z winegretem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Frywolne śliweczki
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jajka posche z sałatką z buraczków
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Tartinki z oliwkami i orzechami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.