Gorzko-słodki mus pomarańczowy z posypką

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Gorzko-słodki mus pomarańczowy z posypką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Spód

10 deka pokruszonych, dowolnych herbatników

25 gramów margaryny

łyżka niskocukrowej marmolady

30 gramów posiekanych migdałów



Krem

4 jajka

20 gramów cukru

25 gramów żelatyny lub roślinnego zamiennika

250 ml śmietany/jogurtu/serka



Przygotowanie ciasta

Ubijamy żółtka z cukrem, stawiamy naczynie z masą na garnku z gorącą wodą i dalej ubijamy, by straciły charakterystyczny zapach. Odstawiamy, by przestygły. W rondelku roztapiamy margarynę i marmoladę, dodajemy migdały oraz herbatniki i mieszamy żeby wszystko razem się połączyło. Mieszankę przekładamy do osiemnastocentymetrowej tortownicy z wyjmowanym dnem. Ugniatamy, formując spód i odstawiamy do przestygnięcia.



Przygotowanie kremu

Żelatynę rozpuszczamy w soku z pomarańczy, podgrzanym w gorącej wodzie.

Kogel-mogel przekładamy do miski. Wlewamy sok z pomarańczy. Mieszamy. Do masy dodajemy śmietanę, chudy jogurt lub serek homogenizowany – lub kombinację tych trzech produktów. Mieszamy wszystko razem. Dodajemy skórkę otartą z dwóch pomarańczy. Wlewamy chłodną żelatynę lub jej ekwiwalent. Znów mieszamy. Ostatnim składnikiem deseru są ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie łączymy ją z kremem. Krem wylewamy na wystudzony spód. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Posypujemy wierzch drobno pokruszoną twardą masą, zrobioną z cukru trzcinowego, syropu cukrowego i masła, wymieszaną z odrobiną świeżej skórki pomarańczowej.



© Jenny Bristow

powrót

Podobne przepisy

Pascha polska
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Ptysie cynamonowe z lodami cynamonowymi i ciepłym sosem czekoladowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Domowe krówki z makiem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Charlotte cytrynowo-kawowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Parfait (lody) piernikowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.