Ruth  Rogers

Gorzkie ciasto czekoladowe


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Gorzkie ciasto czekoladowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

400 g czekolady 60% (posiekanej albo chocolate chips)

300 g niesolonego masła

10 jajek

żółtka oddzielone od białek

225 g drobnego cukru

3 łyżeczki kakao w proszku

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Roztop czekoladę i masło w kąpieli wodnej na małym ogniu, nie mieszając gwałtownie. Utrzyj żółtka z cukrem za pomocą miksera, aż zgęstnieją, zrobią się jasne i puszyste. Zdejmij miskę z czekoladą i masłem z ognia, żeby trochę przestygły. Ubij pianę z białek tak, żeby była na wpół lejąca. Delikatnie zmieszaj żółtka z czekoladą, przesiej kakao przez sitko i zmieszaj je z masą czekoladową. Poubijaj jeszcze przez chwilę pianę z białek i dodaj do masy czekoladowej w trzech porcjach, za każdym razem z grubsza mieszając. Na koniec przemieszaj tak, żeby piany nie było widać, przelej do tortownicy o średnicy 30 cm. Wstaw do piekarnika na 35 min. Nakłuj ciasto widelcem przy samej powierzchni – jeśli po wyjęciu będzie prawie czysty, ciasto jest gotowe. Po wyjęciu z piekarnika przykryj ciasto arkuszem papieru, połóż na nim talerz nieco mniejszy od średnicy tortownicy, dociśnij (np. dynią) i zostaw, aż ciasto ostygnie. Podawaj z filiżanką espresso.

powrót

Podobne przepisy

Pierniczki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Ciasteczka kakaowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.1) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.