Adam Chrząstowski

Górka cielęca w cytrynowym sosie z ziemniakami puree i cukinią z pomidorami


Przepis z programu Adam po pracy (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 16116

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

700 g oczyszczonej górki cielęcej

3 cytryny

10 ziaren zielonego pieprzu

½ łyżki koncentratu pomidorowego

½ kostki masła

½ szklanki wytrawnego białego wina

3 łyżki musztardy sarepskiej

¼ cebuli pokrojonej w drobną kostkę

½ szklanki bułki tartej

½ szklanki posiekanej natki pietruszki

sól

pieprz

olej do smażenia

400 g ziemniaków

¼ kostki masła

¼ szklanki śmietanki

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

400 g cukini

100g pomidorków koktajlowych

sól

pieprz

oliwa

 

 

Przygotowanie:


Mięso przyprawić i obsmażać po 2 minuty z każdej ze stron. W tym czasie w malakserze zmiksować bułkę tartą i natkę pietruszki na jednolitą zieloną posypkę. Obsmażone mięso posmarować musztardą, obsypać posypką i wstawić do pieczenia w temperaturze 160 st.C przez ok. 20 minut. Ziemniaki obrać i ugotować. Po ugotowaniu odcedzić, odparować i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki wymieszać z masłem i śmietanką, doprawić. Mięso wyjąć z piekarnika, zdjąć z patelni i odstawić, aby odpoczęło. W tym czasie na pozostałym w patelni smaku zeszklić cebulę i koncentrat pomidorowy, dodać rozgniecione ziarna pieprzu, startą skórkę z jednej cytryny i sok cytrynowy. Dodać wino i odparować do konsystencji sosu. Całość zaciągnąć masłem. Na małej ilości oliwy szybko obsmażyć krążki cukini, doprawić solą i pieprzem i wymieszać z pomidorkami koktajlowymi. Na półmisek wycisnąć z worka cukierniczego ziemniaczane puree. Ułożyć na tym cukinię. Cielęcinę pokroić w plastry i ułożyć na rozlanym sosie.

powrót

Podobne przepisy

Sznycle w panko
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Tatar
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Sałatka z wątróbką i malinowym dressingiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.