Anna Olson

Gorący sos toffi


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Gorący sos toffi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

60 g czekolady deserowej

2/3 szklanki niesłodzonego mleka skondensowanego

¾ szklanki cukru

2 łyżki masła

2 łyżki rzadkiego syropu kukurydzianego

1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

1/8 łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:


Drobno posiekać czekoladę. W rondelku o grubym dnie podgrzać na średnim ogniu mleko skondensowane i cukier, a cukier się rozpuści. Dodać czekoladę, masło oraz syrop kukurydziany i gotować dalej, stale mieszając, aż masa będzie jednolita. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu i gotować 8 min, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć rondelek z ognia, dodać ekstrakt waniliowy i sól. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce. Przed podaniem podgrzać w mikrofalówce przez 40 sekund, kilka razy mieszając.

powrót

Podobne przepisy

Oberżynowy kawior
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasta jajeczna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Salsa
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.