Nigel Slater

Gorący sos krówkowy


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Gorący sos krówkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Skłaniki:

340 g cukru w dużych kryształkach

85 g cukru trzcinowego

100 g kakao w proszku

30 g mąki pszennej

½ łyżeczki soli

400 g mleka skondensowanego

250 ml wody

2 łyżki masła

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego



Przygotowanie:

Wsyp do rondla oba rodzaje cukru, kakao, mąkę i sól. Wlej mleko skondensowane, wodę oraz masło i powoli doprowadź do wrzenia, nieustannie mieszając. Gotuj 5 minut. Zdejmij sos z ognia i odstaw, żeby trochę przestygł. Wmieszaj ekstrakt waniliowy. Podawaj z lodami waniliowymi.



© Nigel Slater



powrót

Podobne przepisy

„Risotto” waniliowe z bananami i sosem malinowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Brzoskwinie pod pierzyną
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Charoset
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Panna cotta na mleku kokosowym
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Pieczone brzoskwinie z amaretto
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla, Dania na walentynki
Waniliowo–kokosowy ryż z bakaliami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.