Nigel Slater

Gorący sos krówkowy


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Gorący sos krówkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Skłaniki:

340 g cukru w dużych kryształkach

85 g cukru trzcinowego

100 g kakao w proszku

30 g mąki pszennej

½ łyżeczki soli

400 g mleka skondensowanego

250 ml wody

2 łyżki masła

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego



Przygotowanie:

Wsyp do rondla oba rodzaje cukru, kakao, mąkę i sól. Wlej mleko skondensowane, wodę oraz masło i powoli doprowadź do wrzenia, nieustannie mieszając. Gotuj 5 minut. Zdejmij sos z ognia i odstaw, żeby trochę przestygł. Wmieszaj ekstrakt waniliowy. Podawaj z lodami waniliowymi.



© Nigel Slater



powrót

Podobne przepisy

Bomby jabłkowe z imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.11)grejpfruty w galaretce
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Desery ze świeżych owoców
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Marcepanowe kartofelki
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Zimny suflet truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Suflet czekoladowy
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.