James  Martin

Gorące naleśniki z malinami, syropem waniliowym i lodami


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Gorące naleśniki z malinami, syropem waniliowym i lodami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Naleśniki

170g zwykłej mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

110g drobno mielonego cukru

2 jajka, najlepiej z hodowli ekologicznej

275ml mleka

kawałek masła



Do podania

2 pojemniczki malin

150ml syropu waniliowego

250ml lodów waniliowych



Przygotowanie

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do miski. Dodaj cukier, wbij jajka, wlej mleko i wyrób ciasto rózgą, aż będzie gładkie; nie wyrabiaj jednak zbyt długo. Rozgrzej na patelni typu non-stick odrobinę masła i usmaż na nim naleśniki. Na jeden naleśnik potrzeba około 3 łyżki ciasta. Smaż naleśniki aż nabiorą złotego koloru i przewróć na druga stronę. Usmażone, ułóż na dużym talerzu i utrzymuj w cieple. Na drugiej patelni podgrzej ostrożnie maliny z syropem waniliowym. Polej tym naleśniki, a na górę daj lody waniliowe.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

Bliny z twarogiem i musem malinowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Naleśniki z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Panna cotta z figami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sorbet malinowy z winem gamey i babeczki z owocami oraz lukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kogel-mogel z Kozamerem klasztornym i malinami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.