Emeril Lagasse

Gorąca czekolada z przyprawami


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Gorąca czekolada z przyprawami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 szklanki pełnotłustego mleka

1 laska cynamonu

2 gwiazdki anyżu

½ obranej ze skórki limonki

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

300g czekoladowych groszków

6-8 łyżek brandy

bita śmietana do przybrania (opcjonalnie)

 

 

Przygotowanie:


W rondlu połączyć wszystkie składniki poza czekoladą, alkoholem i bitą śmietaną. Gotować przez 20 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Nie pozwolić, aby mikstura się zagotowała. Dodać czekoladę i mieszać, do momentu jej rozpuszczenia. Gotować kolejne 10 minut, tak aby wszystkie smaki się połączyły. Napój zestawić z ognia, dodać brandy i dokładnie wymieszać. Kakao podawać w podgrzanych kubkach. Przybrać kleksem bitej śmietany.

powrót

Podobne przepisy

Napój z ogórka i avocado
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia polska
Lassi z mango
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Lemoniada
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Orientalny smoothie z mlekiem ryżowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Koktajl truskawkowy bezmleczny
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Bąbelki o smaku granatu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.