Tomasz Jakubiak

Golonki z indyka pieczone na słodko z ziemniakami i jarmużem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z indyka

odsłon: 5353

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 golonki z indyka

zielona papryka

8 małych cebulek

sól

2-3 gałązki kolendry

sos a la teriyaki:

1/4 szklanki ryżowego wina

1/2 szklanka sosu sojowego jasnego

5 łyżek cukru brązowego

sok z limonki

2 ząbki czosnku

smażone ziemniaki i jarmuż:

6 młodych ziemniaków

2 garści jarmużu

2 cebule dymki

łyżka masła

szklanka bulionu drobiowego

 

Przygotowanie:

Przygotuj sos. Na patelnię wlej wino ryżowe i sos sojowy, dodaj cukier brązowy i sok z limonki. Na koniec dodaj w całości dwa ząbki czosnku. Sos zredukuj. Do gotowego sosu włóż golonki. Dodaj pokrojoną w dużą kostkę paprykę i cebulki w całości. Całość dopraw solą. Mięso i warzywa przełóż do brytfanki. Wierzch posyp świeżą kolendrą. Golonki piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. Ziemniaki podgotuj. Jarmuż pokrój na mniejsze kawałki i bardzo dokładnie wypłucz. Ziemniaki pokrój na plastry, cebule dymki w piórka. Warzywa podsmaż na maśle. Na koniec dodaj jarmuż i wszystko podlej bulionem. Duś przez 15 minut. Upieczone golonki podawaj z ziemniakami i jarmużem. Smacznego!


powrót

Podobne przepisy

Forszmak
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczone kurczę z opiekanymi warzywami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pulled pork – wieprzowina długo pieczona
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.