Tomasz Jakubiak

Golonka z kapustą zasmażaną


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 776

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3-4 wędzone, podpieczone golonki

kapusta

liść laurowy

ziele angielskie

woda

cebula

20 dag boczku

3 łyżki chrzanu

3 łyżki musztardy

szklanka jasnego piwa

łyżeczka majeranku

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Kapustę posiekaj i gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem ziela i liścia laurowego do momentu, aż zmięknie (ok.10 minut).
Pokrój cebulę w półksiężyce i przesmaż ją z pokrojonymi na małe kawałki boczkiem i słoniną.
Gdy składniki się zrumienią, dodaj odciśniętą kapustę i dokładnie wymieszaj. Dodaj chrzan, musztardę i wlej piwo.
Kapustę smaż jeszcze kilka minut i dopraw ją majerankiem, solą i pieprzem. Do kapusty dodaj golonki w całości. Piecz je w ognisku przez 1,5 godziny lub w piekarniku.

powrót

Podobne przepisy

Burrito
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Nadziewane pomidory
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Stek z pieprzem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażony kurczak w tymiankowej marynacie
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Anyżkowe ogony wołowe
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.