Tomasz Jakubiak

Gołąbki z owczego sera i botwiny zapiekane w sosie ogórkowym


Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Gołąbki
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 7789

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

10 dużych liści botwiny bez twardych korzonków

10 plastrów (wielkości liścia botwiny) sera owczego typu feta

grubo mielony pieprz

kilka gałązek tymianku i kilka majeranku

2 rozgniecione ząbki czosnku

łyżeczka octu balsamicznego

ćwiartka jabłka lekko kwaśnego

4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

Sos ogórkowy:

łyżka masła

2 twarde ogórki kiszone

3 łyżki kwasu z ogórków

pół szklanki słodkiej śmietany

2 łyżki posiekanego koperku

łyżka posiekanej natki pietruszki

sól

Przygotowanie:

W dużej misce mieszam: mielony pieprz, tymianek i majeranek, rozgnieciony czosnek, ocet, olej i starte na małych oczkach jabłka. Do marynaty wkładam ser, delikatnie mieszam i wkładam na noc do lodówki. Każdy kawałek sera układam na liściu botwiny i zwijam gołąbki. W rondlu rozpuszczam masło, do którego dodaję startego na grubych okach ogórka i kwas z ogórka. Po chwili duszenia wlewam śmietanę i doprawiam koperkiem oraz natką. W małym żaroodpornym pojemniku rozlewam część sosu i układam na nim gołąbki. Zapiekam w piecu około 10 minut.

powrót

Podobne przepisy

Gołąbki z łososiem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne, Gołąbki
Gołąbki z kaszą i rwanym duszonym mięsem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Gołąbki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Cygańskie gołąbki na ostro
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Gołąbki

skomentuj przepis

#UwVzxbRLeuiIUZZrUyA

12.01.2012 12:24


CYTUJ

322Yc4 , [url=http://uhszorsjrgks.com/]uhszorsjrgks[/url], http://euefbqdejhzy.com/, http://ufggdotfbtnr.com/

#LXoNaOQfvohqsX

11.01.2012 14:56


CYTUJ

gfSkFl <a href="http://ztpxnpvjzdkc.com/">ztpxnpvjzdkc</a>

#iWVhRQQDPrCqwQF

11.01.2012 06:56


CYTUJ

So much info in so few words. Toltsoy could learn a lot.

ursi5

postów: 219

30.05.2011 15:55

CYTUJ

Mnie się też podoba ten przepis i myślę, że ich smak jest lepszy od tych greckich w liściach winogronowych. Kupiłam kiedyś w Lidlu takie gotowe w puszce... były beznadziejne.

#kajaa

30.05.2011 11:40


warszawa

CYTUJ

Przepis fajny, ale śmietana jest od rolnika, a nie od "chłopa".

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.