Gołąbki z łososiem

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne, Gołąbki

Gołąbki z łososiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0
Składniki:

ryż naturalny (brązowy) 150 g

suszone pomidory 6 szt.

łosoś dziki 400 g

papier ryżowy 6 szt.

szpinak młody ok. 40 liści

pieprz



Sos:

cebula 3 szt.

pomidory 1 puszka

czosnek 1 ząbek

bazylia świeża garść

sól pieprz cukier, po pół łyżeczki



Przygotowanie:

Ryż ugotować, ostudzić, dodać pokrojone suszone pomidory, doprawić pieprzem. Łososia usmażyć na oliwie, ostudzić. Z łososia trzeba uzyskać 6 w miarę równych porcji. Z liści szpinaku odciąć ogonki. Namoczony papier ryżowy położyć na desce, na nim na środku 6 liści szpinaku w 2 rzędach po 3 szt., na szpinak 2 ułożyć ryż (ok. 2 łyżki) równą warstwą, zachowując kształt prostokąta, na ryż podłużny kawałek łososia. Zawijać od dołu jak sajgonki czy gołąbki. Na patelni udusić cebulę na oliwie, dodać pomidory z puszki i zredukować przez chwilę. Zmiksować blenderem na gładko dodając bazylię, czosnek i przyprawy. Część sosu wylać na talerz, a na nim układać gołąbki. Podawać na zimno.





Dominik Bigoń

powrót

Podobne przepisy

Pstrąg pieczony z sosem z oliwy truflowej
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ryba z panch phoron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: kuchnia bangladeska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.