Gołąbki z liści winogron

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Gołąbki z liści winogron
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Nadzienie

4 łyżki oliwy z oliwek

1,5 cebuli, posiekanej

1 puszka siekanych pomidorów

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

2-3 łyżki cynamonu

2 łyżki suszonej mięty

garść natki pietruszki, posiekanej

1 kg mielonej wieprzowiny

sok z 1,5 cytryny

szklanka ryżu



liście winogron, jeżeli są z zalewy, to przepłukane; jeżeli świeże, to sparzone wrzątkiem i odsączone

sok z 1 cytryny



Przygotowanie

Postaw garnek na średnim ogniu, wlej do niego oliwę i wrzuć cebulę. Zeszklij ją. Dodaj pomidory i wymieszaj. Dodaj sól, pieprz, cynamon, miętę i natkę pietruszki. Wymieszaj. Dodaj mięso i obsmaż je lekko. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Dodaj ryż i dobrze wymieszaj. Zdejmij farsz z ognia i odstaw go na bok, żeby trochę przestygł. Weź jeden liść i połóż go wierzchnią, błyszczącą stroną na dół. Nałóż łyżkę farszu i nadaj mu lekko podłużny kształt. Załóż boki liścia i zawiń w niego farsz. Gotowy gołąbek przełóż do naczynia do zapiekania. Powtórz to samo, aż skończy ci się farsz. Pozostałymi liśćmi przykryj gołąbki w naczyniu. Skrop z wierzchu sokiem z cytryny i przyciśnij dolmany talerzem. Podlej wodą, aż do krawędzi naczynia, przykryj folią aluminiową, lub szczelną pokrywką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez godzinę. Dolmany można podawać na ciepło i na zimno.



© Tonia Buxton

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.