Tomasz Jakubiak

Gołąbki z kaszą, wątróbką i śliwkami

Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Gołąbki z kaszą, wątróbką i śliwkami

odsłon: 6541

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

8 średniej wielkości sparzonych liści kapusty
1 ½ szklanki kaszy krakowskiej
1 żółtko i 3 jajka
20 dag kurzych wątróbek
3 łyżki masła
łyżka majeranku
10 suszonych śliwek najlepiej wędzonych namoczonych w ulubionej wódce
1 ½ l bulionu drobiowego
75 dag śliwek węgierek lub President
50 ml śliwowicy
3 cm korzenia imbiru
200 ml wytrawnego czerwonego wina (może być śliwkowe)
4 łyżki brązowego cukru
2 goździki
3 łyżki masła

Przygotowanie:

Kaszę rozmieszaj z żółtkiem i ugotuj w wodzie w proporcji 1:2,5, powinna się rozgotować. Na patelni na maśle przesmaż cebulę, wątróbki i posiekane śliwki. Całość ostudź i drobno posiekaj. Wątróbki połącz z kaszą, jajkiem i dopraw solą oraz pieprzem. Powstałą masę zawijaj w liście i układaj w garnku. Zalej bulionem i gotuj około 1-1,5 godziny. W rondlu w tym czasie, na 2 łyżkach masła, przesmaż połówki śliwek i cukier. Po paru chwilach podlej śliwowicą i podpal. Dołóż goździki, imbir i zalej czerwonym winem, duś na małym ogniu. Gdy śliwki się rozpadną przetrzyj przez sito i dodaj masło. Polewaj gołąbki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.