Marieta  Marecka

Gołąbki z indykiem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne, Dania z indyka, Gołąbki

odsłon: 11808

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kapusta włoska

250 -300 g piersi z indyka

ok. 100 g ryżu brązowego, ugotowanego

2 cebule

½ łyżeczki ostrej papryki

½ łyżeczki majeranku

kilka gałązek świeżego tymianku

oliwa z oliwek

1 białko

1 puszka pomidorów obranych i pokrojonych

½ marchewki

1 łodyga selera naciowego

½ pietruszki w korzeniu

1 łyżka miodu

½ łyżeczki cynamonu

1 tajska chilli

sól,

pieprz

bulion warzywny lub drobiowy do gotowania gołąbków

1-2 orzechy włoskie lub skórka od chleba

 

Przygotowanie:

Wycinamy głąb z kapusty, zagotowujemy wodę w dużym garnku (ma sięgać na wysokość ok. 2/3 kapusty). Wkładamy kapustę do garnka, wycięciem po głąbie do dołu i blanszujemy pod przykryciem ok. 3 minut. Wyciągamy i delikatnie ściągamy liście. Jeśli w trakcie ściągania liści zauważymy, że robią się coraz twardsze, albo surowe ponownie wkładamy kapustę do wrzątku i blanszujemy 2 minuty. Liście rozkładamy pojedynczo, wykrawamy twarde części i zostawiamy do późniejszego wykorzystania. Jeśli są bardzo duże, przekrawamy je na pół. Mięso z indyka kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do malaksera, dodajemy 1 ząbek czosnku, majeranek, paprykę ostrą, kilka listków tymianku i miksujemy. Jedną, drobno poszatkowaną cebulkę przesmażamy na 2 łyżkach oliwy, zeszkloną dodajemy do indyka. Ryż gotujemy wg opisu na opakowaniu. Przestudzony dodajemy do indyka, wszystko dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywno, dodajemy do indyka partiami i delikatnie łączymy z mięsem. Na przygotowane wcześniej liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy zgrabne gołąbki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym złączeniami do dołu, zalewamy bulionem do ok. ½ wysokości i wstawiamy przykryte folią aluminiową do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Marchew, pietruszkę, cebulę obieramy i kroimy drobno. Na 2 łyżkach oliwy przesmażamy cebulę, dodajemy do niej marchew i pietruszkę. Kroimy selera naciowego drobno i dodajemy do warzyw na patelni. Wszystko przesmażamy dalej. Dolewamy pomidory z puszki i jeśli jest za mało płynu dolewamy trochę wody lub bulionu warzywnego, dodajemy poszatkowaną drobno papryczkę. Gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, cynamonem i miodem podgrzewamy chwilę i miksujemy na gęsty sos za pomocą blendera. Upieczone gołąbki podajemy z sosem.

powrót

Podobne przepisy

Pikantne szaszłyki z jagnięciny i orzechów nerkowca
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Rumuńskie pikantne smażone kiełbaski bez osłonek
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Rolada z perliczki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Steki z grilla z dressingiem z anchois
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Souvlaki
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.