Tomasz Deker

Gofry belgijskie


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia belgijska

Gofry belgijskie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

80 ml mleka

15 g drożdży

300 g mąki

3 jajka

180 g masła

150 g cukru perlistego

 

Sos karmelowy:

150 g cukru

śmietanka

łyżeczka soli

90 g masła

 

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania ciasta na gofry. Mleko wymieszaj z drożdżami, dodaj pół łyżeczki cukru. Następnie dosyp odrobinę mąki (z 300 g mąki przewidzianej na całą recepturę) i ponownie wymieszaj.
Następnie wsyp pozostała mąkę. Nie mieszaj. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (około 20-25 minut).
Do wyrośniętego ciasta dodaj 3 jajka, 180 g masła oraz 150 g cukru perlistego i wszystko wymieszaj. Gotowe ciasto piecz w gofrownicy.
Idealnym dodatkiem do gofrów będzie sos karmelowy. Na patelni rozpuść cukier, z którego powstanie karmel. Dolewaj etapami gorącą śmietankę i mieszaj. Następnie dodaj pół łyżeczki soli i dołóż 90 g masła w kawałkach. Sos gotowy! Gofry podawaj z sosem karmelowym. Smacznego!


powrót

Podobne przepisy

Kisiel żurawinowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z awokado z różowym grejfrutem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska, Kuchnia kubańska
Mrożony suflet z białej czekolady z rabarbarem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczone jabłka w imbirowej sukni
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
Gratin z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Puchar gruszkowy według dawnej receptury
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

02.06.2017 11:00

CYTUJ

mąki tortowa szymanowska do tego rodzaju gofrów jest najlepsza <3

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.