Gnocchi z sosem pomidorowym i mozzarellą

Przepis z programu Ideał (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Gnocchi z sosem pomidorowym i mozzarellą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Na gnocchi:

1 kg mączystych ziemniaków, obranych i przekrojonych na pół

200 g drobnej mąki

2 żółtka, najlepiej z jaj ekologicznych



Na sos pomidorowy:

1 ząbek czosnku, drobno pokrojony

400 g pomidorów z puszki

mały pęczek bazylii, same listki

125 g mozzarelli z mleka bawolego



Przygotowanie:

Sos pomidorowy: rozgrzej oliwę na patelni o grubym dnie. Dodaj czosnek i podsmażaj 1 minutę. Natychmiast zdejmij patelnię z ognia, dodaj pomidory. Postaw patelnię znów na ogniu, podrzyj i wmieszaj bazylię. Gotuj 10 minut, aż sos zgęstnieje. Drewnianą łyżką podziel pomidory. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Gnocchi: ugotuj ziemniaki w dużym garnku z wrzącą osoloną wolą. Gotuj 20 minut lub do czasu, gdy ziemniaki staną się bardzo miękkie. Przecedź w sicie i pozostaw na kilka minut, żeby odparowały. Utłucz ziemniaki, by stały się bardzo gładkie. Najlepiej przeciśnij je przez specjalną prasę. Nie powinno być żadnych grudek. Przełóż do miski i odstaw do ostudzenia.

Kiedy ziemniaki ostygną, wmieszaj mąkę, a następnie żółtka, by powstało miękkie ciasto. Podziel ciasto na ćwiartki i rozwałkuj każdą część w długą „kiełbaskę” o średnicy 2 cm. Pokrój każdą „kiełbaskę” na kawałki o długości 2 cm i ułóż na blacie oprószonym mąką. Za pomocą widelca lekko ugnieć każdą kluskę. Z jednej strony powinny pozostać ślady widelca – w rowki wniknie sos pomidorowy.

W dużym garnku zagotuj dobrze osoloną wodę. Kluseczki gotuj 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmuj je łyżką cedzakową i umieść w naczyniu z sosem pomidorowym.

Delikatnie wymieszaj gnocchi z sosem. Podaj z kawałkami mozzarelli na wierzchu, posiekaną bazylią. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i skrop oliwą.

powrót

Podobne przepisy

Spaghetti z sosem alla cerepiera
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti ze smażonymi kiełkami
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Aglio olio e peperoncino
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron tagliatelle w sosie arabiata
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pikantny makaron gryczany z shiitake i wędzonym tofu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 64)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.