Gnocchi z sera ricotta w sosie z królika

Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Gnocchi z sera ricotta w sosie z królika
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Gnocchi

375 g sera ricotta romana

150 g mąki pszennej (typ 480)

120 g startego sera parmigiano

reggiano lub grana padano

szczypta gałki muszkatołowej

sól i pieprz



Sos

pół królika (około 600 g)

marchew

łodyga selera naciowego

cebula

50 g boczku (w jednym plastrze)

pęczek pietruszki

15 g suszonych prawdziwków

300 g dojrzałych pomidorów

3 łyżki oliwy Extra Vergine

pół kieliszka białego wytrawnego wina

liść laurowy

sól i pieprz



Przygotowujemy gnocchi

Do miski wkładamy ser ricotta i rozcieramy drewnianą łyżką dodajemy mąkę, starty ser parmigiano reggiano, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej i szybko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na stolnicy oprószonymi mąką rękami rolujemy ciasto w długi wałeczek, kroimy na kawałki i układamy gnocchi na posypanej mąką stolnicy, tak żeby się nie stykały ze sobą.

Przygotowujemy sos

Suszone grzyby zamaczamy w miseczce z niewielką ilością letniej wody. Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzącej wodzie, odcedzamy i usuwamy skórę, nasiona i sok oraz kroimy w drobną kostkę; kroimy boczek. Obieramy cebulę, marchew, usuwamy włókna z łodygi selera naciowego; myjemy warzywa i drobno kroimy. Królika dzielimy na kawałki, myjemy i osuszamy ściereczką. W rondlu podgrzewamy oliwę z pokrojonym boczkiem, cebulą, marchwią, selerem, pietruszką i smażymy do zeszklenia; dodajemy kawałki królika i smażymy na mocnym ogniu, aż mięso ze wszystkich stron nabierze jasnozłocistego koloru; wlewamy wino, odparowujemy, dodajemy odcedzone z wody i pokrojone grzyby, liść laurowy i pomidory; gotujemy na umiarkowanym ogniu około 30 minut, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Wyjmujemy kawałki królika i oddzielamy mięso od kości, kroimy w kostkę; ponownie dodajemy do sosu (wcześniej wyjmujemy liść laurowy) i gotujemy 5 minut, mieszając od czasu do czasu. W garnku doprowadzamy do wrzenia dużą ilość wody, solimy i gotujemy gnocchi; gdy wypłyną na wierzch, odcedzamy. Podajemy ciepłe gnocchi z sosem z królika.



Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

Podobne przepisy

Wiosenny makaron garganelli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem orzechowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z listkami rzepy i aromatycznym pesto
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.