Gnocchi z ricottą

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Gnocchi z ricottą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Gnocchi:

500 g świeżej, zimnej ricotty

150 g startego parmezanu

1 rozmącone jajko

150 g przesianej mąki pszennej

sól i pieprz

szczypiorek



Sos:

50 g masła

2 łyżki oliwy

2 rozgniecione ząbki czosnku

1 filiżanka groszku

ćwierć filiżanki wody

ćwierć filiżanki liści mięty

pół filiżanki liści bazylii

1 filiżanka posiekanej natki pietruszki

ćwierć filiżanki startego sera pecorino



Przygotowanie:

Ricottę rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, mąkę, parmezan i szczypiorek. Zagnieść miękkie ciasto. Na podsypanym mąką blacie formować wałeczki. Kroić na 2-centymetrowe kawałki. Tak przygotowane gnocchi wrzucić do osolonego wrzątku. Delikatnie zamieszać. Wyławiać, kiedy wypłyną na powierzchnię.

W rondelku rozgrzać masło i oliwę. Dodać czosnek, smażyć, aż zmięknie. Wrzucić groszek, wlać wodę i gotować do odparowania. Dodać zioła, ugotowane gnocchi, sól i pieprz.

Podawać posypane startym serem pecorino.

powrót

Podobne przepisy

Idealne szparagi
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Croque Monsieur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jogurt grecki - domowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Wrap z pstrągiem i sosem tatarskim
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kosheri
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia egipska
Bezalkoholowy syrop z wina
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.