Gnocchi z kiełbaskami i sałatką na ciepło

Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 39)
trudność: łatwe

Gnocchi z kiełbaskami i sałatką na ciepło
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



sos do gnocchi:

4 pikantne surowe kiełbaski wieprzowe

2 łyżeczki nasion kopru włoskiego

2 gałązki świeżego rozmarynu

125 ml chianti

200 g brokułów gałązkowych

700 g włoskiej passaty pomidorowej

400 g gotowych ziemniaczanych gnocchi

2 łyżki chudego naturalnego jogurtu



sałatka:

2 plasterki wędzonego boczku

oliwa

40 g blanszowanych orzechów laskowych

1 łyżeczka syropu klonowego lub płynnego miodu

200 g fasolki szparagowej

300 g mieszanej zieleniny (jarmuż, boćwina, ciemne liście włoskiej kapusty, młoda kapusta)

1½ łyżki oliwy extra vergine

1½ łyżki octu sherry



Przygotowanie:



Wyjmij mięso z kiełbasek, podziel je palcami na kawałki i włóż do głębokiej żeliwnej patelni. Dodaj nasiona kopru włoskiego i listki rozmarynu (skórki od kiełbasy wyrzuć). Rozdrobnij mięso, regularnie mieszając. Pokrój boczek na cienkie paski i podsmaż na małej patelni na łyżeczce oliwy razem z orzechami laskowymi, aż się zrumienią. Dolej syrop klonowy albo miód i zdejmij patelnię z ognia.



Ułóż równo strączki fasolki szparagowej i odkrój szypułki, następnie wrzuć do dużego garnka, zalej wrzątkiem, posól i przykryj pokrywką. Gotuj 4 minuty i dodaj zieleninę, rwąc większe liście na kawałki. Wlej wino na patelnię z kiełbaskami i zredukuj. Po dwóch minutach przełóż zieleninę łyżką cedzakową do durszlaka, żeby odcedzić wodę, pozostawiając wywar w garnku na ogniu. Dodaj kwiaty brokułów do patelni z mięsem, posiekaj łodyżki i również je dodaj. Zalej wszystko passatą.



Włóż gnocchi do garnka z wrzątkiem po warzywach i przykryj pokrywką. Zmieszaj w misce oliwę extra vergine z octem sherry, szczyptą soli i pieprzu, dołóż osączoną zieleninę, wymieszaj i posyp orzechami i chrupiącym boczkiem. Gdy gnocchi wypłyną na powierzchnię wody odsącz je i dodaj do sosu. Dopraw do smaku i podaj z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego.



© Jamie Oliver

www.jamieoliver.com

powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.