Gnocchi tricolore z kremowym sosem orzechowym

Przepis z programu Po prostu po włosku (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Gnocchi tricolore z kremowym sosem orzechowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

500 g mączystych ziemniaków

1-2 jajka

150-200 g mąki

2 łyżki koncentratu pomidorowego

garść liści rukoli

kaszka kukurydziana, do podsypania



Sos:

300 ml śmietany 18%

garść zmiksowanych orzechów włoskich

50 g tartego parmezanu

szczypta soli

zczypta pieprzu

szczypta gałki muszkatołowej



Do podania:

tarty parmezan do posypania



Przygotowanie:

Gnocchi: Ziemniaki w łupinach włożyć do dużego garnka z gotującą się wodą, ugotować do miękkości. Ziemniaki na gnocchi należy gotować w łupinach, by nie były zbyt mokre. Po ugotowaniu odcedzić i obrać, póki są jeszcze gorące, trzymając je przez ściereczkę. Utłuc na gładkie puree lub przetrzeć przez przecierak, póki są jeszcze gorące, dodać szczyptę soli. Dodać jajko i 150 g mąki, wymieszać, by powstało ciasto. Jeśli jest zbyt miękkie, dodać więcej mąki; jeśli jest zbyt zbite, wbić jeszcze jedno jajko. Spróbować, w razie potrzeby dodać więcej soli. Podzielić na trzy części. Do jednej części dodać koncentrat pomidorowy, zagnieść, by ciasto miało równomierną barwę. Do drugiej dodać drobno posiekane listki rukoli, zagnieść, by ciasto miało równomierną barwę. Ostatnią część ciasta pozostawić bez dodatków. Jeśli któreś z kolorowych ciast jest zbyt mokre, dodać odrobinę mąki. Blat posypać mąką i każdą kulkę ciasta uformować w kształt długiego wałeczka – im cieńszego, tym lepiej. Pokroić nożem na kawałeczki długości około 1 cm. Gotowe gnocchi układać na tacy posypanej mąką kukurydzianą, tak, by nie stykały się ze sobą. Wstawić na kuchenkę duży garnek z osoloną wodą. Można też gnocchi zamrozić na zapas – wstawić do zamrażalnika na tacy, a następnie przechowywać w plastikowym woreczku.

Sos: Do małego rondelka wlać śmietanę i wstawić na mały ogień. Wsypać orzechy i parmezan, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszać, podgrzewać na małym ogniu do momentu, kiedy sos lekko zgęstnieje.

Wrzucać gnocchi po jednym na gotującą się wodę i gotować do momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię (1-2 minuty). Wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzach. Polać sosem i posypać tartym parmezanem.



powrót

Podobne przepisy

Farfalle ze śmietaną i grzybami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Nadziewana cykoria zapiekana w paskach makaronu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grzybowe ravioli
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.