Gnocchi dyniowe

Gnocchi dyniowe
Oceń przepis:
62 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z dyni
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
gnocchi:
1 duża dynia, przekrojona na pół i wypestkowana
4 łyżki oliwy (60 ml)
2 roztrzepane jajka
1 łyżeczka soli (5 ml)
około dwóch szklanek mąki (500 ml)
szczypta soli

do podania:
2 łyżki oliwy (30 ml)
2 łyżki masła (30 ml)
½ szklanki wywaru cielęcego (125 ml)
½ szklanki drobno pokrojonego szczypiorku (125 ml)
½ szklanki tartego parmezanu (125 ml)
sól i pieprz

Przygotowanie:
Gnocchi: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Połówki dyni skrapiamy dwiema łyżkami oliwy i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy około godzinę, miąższem do dołu. Studzimy, wyjmujemy miąższ, przekładamy do miski. W robocie kuchennym miksujemy dynię z jajkami i mąką. Jeśli to konieczne dodajemy więcej mąki. Doprawiamy sola i pieprzem. Ciasto powinno być miękkie, nie miksujemy zbyt długo. Z ciasta formujemy wałki o szerokości dwóch centymetrów. Tniemy je na dwucentymetrowe kwadraty i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wysypaną mąką, aby się nie kleiły. Gnocchi wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 2 minuty lub do momentu, kiedy wypłyną. Przekładamy do miski z lodowatą wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Podanie: gnocchi odcedzamy. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Wrzucamy gnocchi. Dodajemy wywar cielęcy, masło i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 5 minut, aż się zrumienią. Podajemy posypane parmezanem i szczypiorkiem, jako danie główne lub z piersiami z kaczki w sosie z czerwonego wina według przepisu Chucka.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA