Gary  Rhodes

Główka włoskiej kapusty


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Główka włoskiej kapusty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

główka włoskiej kapusty

25 g roztopionego masła

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Z całej główki kapusty zerwij zewnętrzne liście. Blanszuj je w osolonym wrzątku przez 5-6 minut. Wrzuć do wody z lodem. Rozetnij kapustę na ćwiartki, usuń głąb. Poszatkuj, blanszuj przez kilka minut we wrzątku. Odcedź, przełóż do miski. Polej roztopionym masłem. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Talerz do zupy wyłóż folią spożywczą. Posmaruj roztopionym masłem. Ułóż zblanszowane, zewnętrzne liście tak, aby zachodziły na siebie i szczelnie wypełniły dno talerza. Dopraw solą i pieprzem. Włóż poszatkowaną kapustę z masłem. Przykryj szczelnie zblanszowanymi liśćmi. Podwiń te na dnie talerza do środka. Przykryj folią spożywczą. Połóż krążek z tektury. Dociśnij kilkoma pustymi talerzami. Wstaw na kilkanaście minut do mikrofalówki. Wyjmij, zdejmij ciężar i krążek, usuń folię. Przykryj talerzem, na którym będzie serwowane danie. Przewróć, podziel na porcje i podawaj.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.