Glazurowane kiełbaski i tosty z anchois

Przepis z programu Ideał
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Glazurowane kiełbaski i tosty z anchois
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Na tosty z anchois:

2 ząbki czosnku

200 g wypestkowanych czarnych oliwek dobrej jakości

3 łyżki oliwy extra vergine

5 filecików anchois

8 kromek białego pieczywa bez skórki



Na glazurowane kiełbaski:

20 kiełbasek w typie włoskim

2 łyżki miodu

5 łyżek sosu Worcestershire

kilka kropli tabasco



Na sosy:

1 słoik ketchupu

kilka kropli tabasco

1 małe opakowanie creme fraiche

kilka łodyg estragonu, posiekanych

½ pęczka szczypiorku, posiekanego

1 łyżka musztardy ziarnistej



Przygotowanie:

Tosty z anchois: w blenderze zmiksuj oliwki, anchois, oliwę i czosnek. W razie potrzeby dopraw do smaku, ale pamiętaj – anchois są bardzo słone. Rozwałkuj kromki pieczywa, aż staną się cienkie. Posmaruj każdą kromkę miksturą, nakryj drugą kromką i usmaż na oleju na złotobrązowo. Pokrój na części, by powstały „paluszki”. Glazurowane kiełbaski: smaż kiełbaski 5 minut na niewielkiej ilości oleju.

Kiedy się zrumienią, dodaj miód, sos Worcestershire i odrobinę oliwy. Smaż na średnim ogniu 15-20 minut, aż kiełbaski dojdą, a płyn się zredukuje. Kiełbaski powinny być dobrze pokryte glazurą i lepkie.

Sosy: połącz creme fraiche, posiekane zioła i musztardę. W drugim naczyniu wymieszaj tabasco z ketchupem. Podaj kiełbaski z sosami.



powrót

Podobne przepisy

Marynowane żółtko z lekkim fondue z parmezanu
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kanapka ze stekiem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciastka z borowikami i kremem szalotkowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.