Ricardo Larrivee

Glazurowane golonki jagnięce


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Glazurowane golonki jagnięce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 golonek jagnięcych

każda po 350 g

2 łyżki oliwy

1 łyżka masła

2 łyżki brandy

¼ szklanki (60 ml) czerwonego octu winnego lub octu z sherry

½ szklanki (125 ml) miodu gryczanego

2 szklanki bulionu drobiowego

1 pomarańcza

pokrojona w talarki

1 cebula

obrana i przekrojona na pół

2 ząbki czosnku

obrane i przekrojone na pół

6 marchewek

pokrojonych ukośnie w talarki o grubości 2,5 cm

4 korzenie pasternaku (lub pietruszki)

pokrojone ukośnie w talarki o grubości 2,5 cm

2 łodygi natki

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Umieść kratkę na środkowej półce w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Na patelni partiami zrumień golonki na oliwie i maśle. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do brytfanny 38 x 25 cm.
Zalej patelnię brandy i octem. Zredukuj o połowę. Dodaj miód, bulion i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Wlej do brytfanny. Dodaj pomarańczę, cebulę i czosnek. Piecz godzinę, regularnie polewając sosem. Umieść w brytfannie pozostałe warzywa i dociśnij, by były zanurzone w sosie. Dopraw solą i pieprzem. Piecz jeszcze 45 minut, aż golonki pokryją się glazurą. Nakryj i piecz 30 -45 minut, aż warzywa zmiękną, a mięso będzie łatwo odchodzić od kości.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.