Tomasz Jakubiak

Giczki cielęce wolno duszone z warzywami podane z kurpiowską kiszoną kapustą


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 7562

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 giczki cielęce

por

2 marchewki

6 ząbków czosnku

4 pomidory

sól

pieprz

świeży tymianek, rozmaryn

butelka białego wytrawnego wina

gęsi tłuszcz do smażenia

kapusta:

1kg kiszonej kapusty

garść wędzonych śliwek

kilka kulek jałowca

łyżeczka kminku

gęsi smalec do smażenia

 

Przygotowanie:

Giczki pokrój na dwie częśći i natrzyj je solą i pieprzem. Pora i marchewki pokrój w cieńkie plastry. Pomidory pokrój w dużą kostkę. W garnku na gęsim tłuszczu obsmaż dokładnie mięso.
Wyjmi giczki i w tym samym garnku obsmaż twarde warzywa. Dodaj świeże zioła. Do obsmażonych warzyw włóż giczki. Dodaj pomidory. Całość zalej białym winem. Cięlęcine duś na wolnym ogniu przez 5 godzin.
Kapustę kiszoną posiekaj. Śliwki posiekaj. Na rozgrzanym gęsim tłuszczu podsmaż kapustę, potem śliwki. Dodaj jałowca i kminku. Całośc podlej odrobiną soku z kiszonej kapusty i smaż. Giczki podawaj z kurpiowską kiszoną kapustą.


powrót

Podobne przepisy

Meksykańska sałatka ze smażonym kurczakiem
Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kofty wołowo-indycze z zimnym dipem z melona
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak faszerowany czosnkiem
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.